Tırnak Hastalıkları

Sağlıklı bir tırnak; parlak, pürüzsüz yüzeyli, esnek ve dış etkenlere dirençlidir. Vücuttaki değişik hastalıklar, fiziksel etkenler, ilaçlar, doğrudan tırnakları tutan hastalıklar, tırnaklarda bozukluğa neden olurlar. Tırnaklardaki bu bozukluklar, hem estetik kusur oluşturur, hem de tırnakların işlevlerini bozar.





Tırnaklarda Kırılma

Tırnakların sürekli ıslak kalması, aseton vb kimyasal maddelerle sürekli teması, sık yapılan manikür gibi çevresel faktörlerin yanı sıra mantar, tiroid hastalıkları, vitamin eksiklikleri, kansızlık, tırnak çevresindeki ciltte egzema ve sedef hastalığı tırnaklarda kırılmalara ve şekil bozukluklarına yol açabilir.
 
Tırnaklarda Renk Değişiklikleri 

Tırnakların renk değişimi, önemlidir ve hastalık belirtisi olarak değerlendirilir. En sık görülen renk değişikliği, beyazlaşmadır. Beyazlaşmanın nedeni; manikürdeki zedelenmeler, mantar hastalıkları, bazı ilaçlar veya kimyasal maddeler ve vitamin eksiklikleri olabilir. Sararma; bazı mantar hastalıkları, bazı ilaçlar veya tırnaklara yerleşen bazı boyalarla ilgili olabilir. Turuncumsu renk daha çok sedef hastalığında görülür. Sigara kullanan kişilerin tırnaklarında genellikle sararma veya koyulaşma görülür. Tırnaklarda kahverengi koyulaşmalar, genellikle kalınlaşmanın olduğu durumlarda oluşur.  Kalınlaşma olmaksızın bu renkler görüldüğünde; mantar hastalıkları ve bakteri oluşumu söz konusu olabilir. Tırnaklarda koyu kırmızı veya siyaha yakın lekeler varsa tırnak altı kanama incelenmelidir. Bu aynı zamanda “melanoma” türü kanser belirtisi de olabilir. Bu nedenle tırnaklardaki renk değişimleri önemsenmeli ve doktora başvurulmalıdır.
 
Tırnak Mantarı

Tırnak plağında kalınlaşma, sarı-kahverengi renk değişimi şeklinde görülen tırnak mantarı,  hem el hem de ayak parmaklarındaki tırnaklarda ortaya çıkabilir. Ayak parmaklarındaki yapısal bozukluklar, sürekli nemli kalması, aşırı terleme, dar ayakkabılar tırnak mantarı oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Tırnak mantarı tedavisi uzun süreli bir tedavidir. Tırnağa sürülen özel cilalar ve ağızdan alınan mantar ilaçları ile tedavi edilmelidir. Ağızdan alınan ilaçlar 3-4 ay süreyle kullanılmalıdır. Son yıllarda tırnak mantarı tedavisinde lazer yöntemleri kullanmaktayız. Lazer tedavisi haftada 1 seans olmak üzere toplam 4 seans yapılmaktadır.


Tırnaklarda Kalınlaşma

En sık görülen şekil bozuklarındandır. Tırnak, kalınlaşma ile birlikte kolay parçalanabilir hale gelmektedir. Genellikle mantar hastalıkları neden olmaktadır. Kalınlaşma ayak tırnaklarındaysa ayakkabı giymeyi dahi zorlaştırabilir ve ağrı yapabilir. Sedef hastalığı tırnaklara yerleştiğinde, mantar hastalığını çok andıran bir kalınlaşmaya yol açabilir. Bazı kalıtsal bozukluklarda ve elle çamaşır, bulaşık yıkanması gibi tırnakların kimyasal maddelere maruz kalması da tırnaklarda boşluk oluşumuna ve tırnak kalınlaşmasına sebep olabilir. 


Dolama(Tırnak Çevresinde İltahaplanma)

Genellikle “streptokok” adlı bakterinin tırnakların çevresinde iltihaba neden olduğu mikrobik bir hastalıktır. Tırnak etlerinin koparılması, manikürde zedelenme, ev işleri, sık ıslanma ve kuruma dolama oluşumunu tetikleyen faktörlerdir. Önce kızarıklık, şişme ve apse oluşur. Apsenin açılıp boşaltılması ve tırnak çevresine antibiyotikli ilaçların uygulanması ile tedavi edilir. 

Tırnak Batması

Tırnak batması dar ve sivri burun ayakkabı giymek, tırnakları çok kısa kesmek, yanlış pedikür uygulamaları sonucunda oluşabilir. Tırnakların yan kenarları kıvrılarak cildin içine girer ve batan tırnağın etrafındaki ciltte kızarıklık, kabarıklık meydana gelir. Enfeksiyonlara neden olabilir. Tırnak batması tedavisi öncesi aktif enfeksiyon varsa öncelikle enfeksiyon tedavi edilmelidir. Hafif derecede bir tırnak batması varsa tırnağı batan kısmından ayırmak için tel, gazlı bez kullanılarak rahatlama sağlanır. Ancak batma derecesi fazla ise, tırnak kenarında sık sık iltihabi şişlikler oluyorsa tırnağın batan kısmı çıkarılarak tedavi edilebilir. Tırnak batma probleminde önemli olan, tırnağın doğru kesilmesini sağlamaktır.