Alerjik Cilt Hastalıkları

Alerji, benzer koşullarda başka insanlara zarar vermeyen maddelere karşı vücudun gösterdiği aşırı bir duyarlılıktır. Her dört kişiden birinde yaşamlarının bir döneminde alerjik hastalıklar görülmektedir. Anne veya babası alerjik olan kişide herhangi bir şeye karşı alerji gelişmesi riski %30, hem anne hem de babası alerjik olan kişilerde ise bu oran % 50-60’a çıkmaktadır. Genetiğin yanında hava kirliliği, endüstriyel kimyasal maddeler, sigara dumanı ve enfeksiyon gibi faktörler de alerji gelişmesine katkıda bulunmaktadır. 






Alerjik deri hastalıkları, en sık rastlanan cilt rahatsızlıklarıdır. Serum hastalığı, Quincke ödemi, kurdeşen, egzema, kontakt dermatit, alerjik cilt hastalıklarının başında gelir. Bu hastalıklarına yol açan etkenlerin çok iyi analiz edilmesi gerekir. Bu amaçla bazı alerji testleri yapılır. Gerekli görülürse hasta bulunduğu çevreden bir süre uzaklaştırılabilir. Çiçek tozları, çeşitli besin maddeleri, ev tozları, bazı ilaçlar ve parazitler, alerjik deri hastalıklarına neden olabilir. 

Alerjik deri hastalıklarında dermatolojik muayene sonrası gerekli laboratuvar testlerinin yanı sıra “prick test” ve “patch (yama)” test yöntemleri kliniğimizde uygulanır, değerlendirilir. Sonuçlar hastanın yaşam koşulları ile karşılaştırılır, korunma tedavisi olan çözümler üretilir...